آموزش نصب شیر برقی هیدرولیک
فهرست مطالب
آموزش نصب شیر برقی هیدرولیک
سیستمهای هیدرولیکی برای کنترل خودکار تجهیزات صنعتی کارایی دارند و میتوانند قدرت بسیار بالایی را تولید نمایند. در این سیستمها از پمپهای هیدرولیکی برای تولید فشار بالای سیال و جابهجایی بازوهای سنگین مکانیکی استفاده میکنند. البته زمانی میتوانیم از سیستمهای هیدرولیکی استفاده کنیم که توانایی کنترل جهت جریان را داشته باشیم. برای این منظور انواع شیر برقی هیدرولیکی طراحی شده است که به روشهای مختلف در مسیر جریانهای هیدرولیکی برای کنترل بازوهای مکانیکی قرار میگیرند. چگونگی نصب شیر برقی هیدرولیک ساده است؛ اما لازم است تا در مراحل نصب آنها دقت کافی داشته باشیم.
شیر برقیهای هیدرولیک برای عبور سیال با فشار بالا کارایی دارند و در صورت نصب غلط و یا استفاده از تجهیزات غیراستاندارد احتمال نشت روغن و یا عملکرد نامناسب شیر وجود دارد. اهمیت نصب شیر در اهمیت کارکرد کاملاً مطمئن و ایمن سیستمهای پرفشار هیدرولیکی است. در این مطلب به آموزش نصب شیر برقی هیدرولیک با استفاده از ابزارهای استاندارد میپردازیم.
تجهیزات مورد نیاز نصب شیر برقی هیدرولیک
برای نصب شیر برقی هیدرولیک به شیلنگها برای عبور سیال و کابلها برای انتقال فرمان الکتریکی و همچنین اتصالات برای نصب مناسب شیلنگها نیاز داریم. اما از هر نوع اتصال و یا شیلنگی نمیتوانیم برای فرآیند نصب استفاده کنیم. تجهیزات و لوازم استاندارد برای این کار به قرار زیر هستند:
شیلنگ هیدرولیک
شیلنگهای هیدرولیک را با جدارههای مقاوم میسازند تا تحمل فشار بالای عبور روغن را داشته باشد. اگر چه لولههای مانسمان بهترین تجهیز برای انتقال روغن هیدرولیک هستند؛ اما به علت گران بودن معمولاً از شیلنگهای پلیمری هیدرولیکی برای اتصال به شیر هیدرولیک برقی استفاده میکنند. این شیلنگها با طول ثابت و دو طرف پرس شده از نوع مهره دار تولید میشوند. شیلنگهای هیدرولیک استاندارد تحمل فشار بالایی تا حدود ۳۵۰ بار را دارند. البته لازم به ذکر است که برای پرهیز از افت فشار نباید از شیلنگهای طولانی و یا در مسیرهای پر پیچوخم استفاده کنیم.
اتصالات هیدرولیکی
برای برقراری جریان از شیلنگ تا شیر کنترل جهت هیدرولیک به اتصالات هیدرولیکی نیاز دارید که در سایزهای مختلف و قابلیت تحمل فشار در رنجهای گوناگون ساخته میشوند. بنابراین لازم است تا اتصال هیدرولیکی را هم سایز پورت شیر هیدرولیک و مطابق با فشار سیستم تهیه کنید. اتصالات ضعیف نمیتوانند فشار بالای سیستم را تحمل کرده و همواره احتمال نشتی روغن و حتی ترکیدن آنها به خاطر فشار زیاد سیال وجود دارد.
پایه زیر شیری هیدرولیک (subplate)
زیر شیری محل استقرار شیر هیدرولیک است که برای توزیع سیال در میان شیرها کارایی دارد. زیر شیری برای اتصال تمامی شیرهای هیدرولیکی الزامی نیست؛ اما اگر لازم است تا از چند عدد شیر هیدرولیک برقی به شکل همزمان برای کنترل یک سیستم مشترک مکانیکی استفاده کنید، بهتر است که همگی آنها را بر روی زیر شیری با سایز مناسب نصب کنید. بلوک زیرشیری را معمولاً از چدن میسازند.
روش نصب شیر برقی هیدرولیک
نصب اصولی شیر هیدرولیکی برقی در دو بخش مکانیکی و الکتریکی انجام میشود. بخش مکانیکی اتصال شیلنگها و اتصالات مربوط به پورتهای شیر طبق نقشههای فنی طراحی دستگاه است. اتصال الکتریکی نیز برای سیمکشی شیر و تولید فرمان عملکرد اتوماتیک آن است.
قبل از هر اقدام توصیه میکنیم که حتماً دفترچه راهنما و یا هر کاتالوگ استاندارد شیر کنترل جهت برقی هیدرولیکی را مطالعه کنید تا از تمامی دستورالعملهای ایمنی و فنی برای نصب اصولی شیر اطلاع داشته باشید. در این دستورالعملها به موضوعات از قبیل سایز پورتها، نوع اتصالات، حداکثر فشار قابل تحمل شیر و چگونگی کار کردن شیر و حتی نوع سیگنال فرمان اشاره شده است. در هر صورت توصیه میکنیم که حتماً تطابق اطلاعات نوشته شده در برچسب شیر با اطلاعات درج شده در دفترچه راهنما را چک کنید تا مطمئن شوید که دفترچه راهنمای شما مربوط به همان شیر است.
نصب شیلنگهای هیدرولیک
در ابتدا تمامی اتصالات را به پورتهای شیر متصل میکنیم. برای جلوگیری از نشت روغن تحت فشار و اطمینان از کارکرد مناسب شیر بهتر است که از آببندهای مناسب در اتصالات استفاده کنید. سپس میتوانیم تمامی شیلنگهای هیدرولیک را تک به تک در پورت مناسب قرار دهیم. این شیلنگها دارای مهرههای هرزگرد هستند که به سادگی بر روی اتصال پورت شیر هیدرولیک نصب میشوند.
از قبل تمیز بودن شیلنگهای هیدرولیک را بررسی کنید و مطمئن شوید که شیلنگها کاملاً سالم هستند و هیچ پارگی، فرسودگی و یا زدگی ندارند. از طرفی سالم بودن مهره اتصال شیلنگ را بررسی کنید.
نصب زیر شیری
زیر شیری یک نوع پورت توزیع سیال در شیر برقی هیدرولیک است. یعنی بهجای آنکه از چندین شیلنگ جداگانه برای عبور سیال از شیر استفاده کنید، میتوانید از یک پورت برای توزیع مناسب سیال در شیرها قرار بدهید. بدنه تمامی شیرهای هیدرولیک دارای جای پیچهایی برای اتصال شیر به پایه زیر شیری هستند. با استفاده از پیچ و مهرهها در اندازههای مناسب، شیر را دقیقاً در موقعیت مناسب پایه زیر شیری متصل کنید. دقت کنید که هر مدل شیر هیدرولیکی برقی یک نوع پایه مناسب خود را دارد. این پایهها دارای پورتهای ورودی و خروجی روغن هستند که لازم است تا در هنگام اتصال شیلنگها به درستی استفاده شوند.
سیمکشی شیر برقی هیدرولیک
پس از نصب اتصالات هیدرولیک و وصل کردن تمامی شیلنگها نوبت به سیمکشی شیر میرسد. تمامی این شیرها دارای بوبینهایی هستند که عملکرد خودکار شیر را بر عهده دارند. فرمان الکتریکی شیرها از طریق زوج سیم برای بوبین جداگانه فرستاده میشود. به این ترتیب برای عملکرد خودکار هر شیر به سیمکشی مستقل هر بوبین نیاز داریم.
قبل از هر اقدامی لازم است تا اطلاعات درج شده روی بوبین شیر هیدرولیک را مطالعه کنید و نوع ولتاژ تحریک آن را بررسی کنید. به این ترتیب میدانید که برای عملکرد شیر به چه نوع ولتاژی از منابع DC و یا AC نیاز دارید. هر بوبین با یک جفت سیم برای اتصال فاز و نول فرمانهای AC و یا مثبت و منفی فرمانهای DC سیمکشی میشود. اما در این بوبینها ترمینال سومی نیز وجود دارد که محل اتصال زمین (ارت) است. سطح مقطع کابل باید با مقدار جریان بوبین همخوانی داشته باشد. معمولاً جریان بوبین آنچنان نیست که نیاز به کابلهای قطور داشته باشید و میتوانید از رشته سیمهای متداول طراحی مدار فرمان برق صنعتی برای سیمکشی شیر برقی هیدرولیک نیز استفاده کنید.
توصیههایی برای نصب شیر برقی هیدرولیک
- قبل از شروع نصب شیر، سیستم را خاموش کرده تا فشار روغنی در مدار نبوده و همچنین سیستم خنک شود.
- از نصب شیرهای هیدرولیکی در مکانهای کثیف و گرم خودداری کنید.
- برای نصب تعداد زیاد شیرها از زیر شیری با ظرفیت مناسب استفاده کنید.
- از لولههای پوسیده، قدیمی، مستهلک و یا ترک برداشته برای نصب شیر استفاده نکنید.
- شیلنگهای هیدرولیک باید دارای مهرههای سالم باشند تا خطر نشتی سیال وجود نداشته باشد.
- از آببندی های مناسب برای اتصال شیلنگها به پورتهای شیر هیدرولیک استفاده کنید.
- بوبین شیر برقی کاملاً محکم در جای خود قرار داشته باشد. بوبینهای شل شده باعث جریان کشی میشوند که بدنه آنها را داغ میکند. در چنین حالتی احتمال سوختن بوبین خیلی زیاد است.
روش نصب شیر برقی هیدرولیک در کل ساده است و نیاز به مهارت تخصصی و پیچیدهای ندارد؛ اما حساسیت کار بسیار زیاد است. هر نوع کوتاهی و بی دقتی در نصب این شیرها خطر نشت و یا انسداد سیال پرفشار را به دنبال دارد که در این صورت حتی ممکن است باعث خرابیهای جبران ناپذیر شود. در عین حال برای عملکرد مناسب سیستمهای هیدرولیکی باید از روش نصب و محل استقرار تمامی شیرها اطمینان داشته باشید.
بلوکهای زیرشیری هیدرولیک چند مدل میباشد؟
انواع زیرشیری جهت نصب شیر برقی هیدرولیک به 3 دسته 4 پورت از زیر، 4 پورت از بغل و 2 پورت از زیر 2 پورت از بغل ساخته شده که با توجه به فضای نصب شیر برقی انتخاب میشوند.
آیا امکان جایگزینی و نصب شیر برقی هیدرولیک از برندی دیگر غیر از برند شیر نصب شده روی سیستم وجود دارد؟
اکثر شیر برقیهای هیدرولیک با ابعاد یکسانی در سایزهای مختلف ساخته میشوند و امکان جایگزینی شیر از برندهای دیگر برای شما وجود دارد.
- پیشفرض
- جدیدترین
- پربازدیدترین
- بیشترین امتیاز
مرتبسازی مقالات:
جدیدترین مقالات:
دیدگاه خود را در مورد این مطلب بنویسید: