خرید و مشاوره فنی: 33522095-026

آموزش نصب شیر برقی پنوماتیک

برای نصب شیر برقی پنوماتیک باید با توجه به سایز شیر، سایز شلنگ و اتصالات انتخاب شود.

فهرست مطالب

آموزش نصب شیر برقی پنوماتیک

شیر برقی پنوماتیکی ابزاری کارآمد برای طراحی انواع سیستم‌های اتوماسیون کارخانه‌ای و طراحی دستگاه‌های کوچک و بزرگ هستند. این شیرها در تیپ‌های گوناگون با عملکردهای قطع و وصل جریان عبور هوای فشرده می‌توانند پروسه کنترل هر نوع سیستم اتوماسیون را مدیریت کنند. البته در قدم نخست به نصب شیر برقی پنوماتیک با روش اصولی نیاز دارید.

برای نصب شیر برقی پنوماتیکی در سیستم‌های اتوماسیون صنعتی با دو بخش مجزا اما درگیر با هم کار می‌کنیم. اول از همه باید اتصالات پنوماتیکی این شیرها متصل شوند و در نهایت لازم است تا با سیم‌کشی مراحل نصب این شیرها را تمام کنید. در این مقاله به راهنمای کاملی از جزئیات آموزش نصب مدل برقی شیر پنوماتیک می‌پردازیم.

قطعات مورد نیاز برای نصب شیر برقی پنوماتیک

برای نصب این شیر برقی‌ها علاوه ‌بر خود شیر که در تیپ مناسب با قابلیت عملکرد مورد نیاز تهیه کرده‌اید، لازم است تا برخی ملزومات را تهیه کنید. از قبیل:

  • اتصالات پنوماتیک
  • اگزوز
  • کابل یا سیم برق
  • شیلنگ‌های پنوماتیک
  • پایه یا زیرشیری

در ادامه به توضیح هر 5 مورد از قطعات فوق خواهیم پرداخت.

اتصالات پنوماتیک

 اساسی‌ترین قطعه در مراحل نصب شیر برقی پنوماتیک اتصالات آن است. این اتصالات مخصوص نصب شیلنگ‌های پنوماتیک طراحی شده‌اند. هر اتصال پنوماتیک یک قطعه‌ یک سر رزوه است که با توجه به سایز پورت شیر برقی انتخاب می‌شود. به ‌راحتی می‌توانید این اتصالات را در تمامی پورت‌های شیر برقی نصب کنید. اما در سمت دیگر اتصالات نوعی گیره فنری شکل مخصوص قفل کردن شیلنگ‌های پنوماتیک قرار دارد که به ‌راحتی و بدون نیاز به هیچ آب‌بندی می‌توانید با فشردن لوله‌ها یا شیلنگ پنوماتیک در این بخش اتصال شیلنگ به شیر برقی را کامل کنید.

فیتینگ مستقیم پنوماتیک که برای اتصال شلنگ پنوماتیک به شیر برقی مورد استفاده قرار می‌گیرد.

اگزوز

 اگزوزها در پورت‌هایی که بلااستفاده هستند و یا پورت‌های تخلیه هوای شیر نصب می‌شوند تا در حین عملکرد سیستم اتوماسیون و قطع و وصل جریان هوای فشرده مانع از تولید صدای بلند شوند. این اگزوزها به مانند اتصالات از بخش رزوه‌ای متناسب با پورت شیر برقی برخوردار هستند. اما در سمت دیگر آنها از یک مانع مشبک برای خروج کم‌فشار هوا استفاده‌ شده است. جنس اگروزها برنجی یا پلاستیکی می‌باشد.

سایلنسر برنجی که برای کاهش صدای شیر هنگام تخلیه مورد استفاده قرار می‌گیرد.

کابل یا سیم برق

برای اتصال بوبین الکتریکی انواع شیر برقی پنوماتیکی به مقدار کافی کابل یا دو رشته سیم برق نیاز دارید. ترجیحاً طول کابل باید برای اتصال کامل و یک تکه تا ترمینال فرمان الکتریکی کافی باشد. در عین ‌حال نوع کابل باید متناسب با نوع بوبین از مدل‌های ۲۴ ولت DC و یا ۲۲۰ ولت AC در قطر و سطح مقطع کافی انتخاب شود.

کابل برق جهت اتصال تابلو برق به شیر برقی پنوماتیک

شیلنگ‌های پنوماتیکی

 نوع خاصی از شیلنگ‌های صنعتی هستند که با استفاده از پلیمرهای مقاوم اما منعطف ساخته می‌شوند. شیلنگ‌های پنوماتیک سبک، انعطاف‌پذیر با مقاومت فیزیکی و شیمیایی بالایی هستند که به ‌راحتی در داخل گیره قلاب اتصالات پنوماتیک قرار می‌گیرند. دقت کنید که برای نصب شیر برقی پنوماتیک بدون تردید به بهره‌مندی از این شیلنگ‌ها در سایز مناسب نیاز دارید.

شیلنگ پنوماتیک که در سایزها و رنگ‌های مختلف مخصوص عبور هوای فشرده تولید می‌شود.

بلوک شیر برقی پنوماتیک

 زیرشیری از قطعاتی است که معمولاً در تمامی دستگاه‌ها و برای نصب تمامی شیر برقی‌ها کارایی ندارد. اما اگر برای طراحی سیستم پنوماتیک ملزم به نصب تعداد شیرهای زیادی هستیم و همگی آنها قرار است کنار هم مستقر شوند، بهتر است از مدل‌هایی که قابل نصب بر روی زیرشیری هستند استفاده کنید. زیرشیری باید متناسب با نوع و سایز شیر بوده و از 1 الی 10 خانه تولید می‌شوند.  

پایه یا زیرشیری پنوماتیک که جهت نصب شیر برقی پنوماتیک در کنار یکدیگر مورد استفاده قرار می‌گیرد.

مراحل نصب شیر برقی پنوماتیک

با فرض اینکه شیر مورد نظر به‌ همراه تمامی الزامات موجود است، می‌توانیم برای نصب این شیرها اقدام کنیم. اما همان‌طور که گفتیم، نصب این شیر در دو بخش مجزا از اتصالات پنوماتیکی و اتصالات الکتریکی انجام می‌شود.

نصب اتصالات پنوماتیک

طبق نقشه در تمامی پورت‌های شیر از اتصالات پنوماتیکی و یا اگزوز نصب کنید. دقت کنید که نقشه شماتیک هر شیر پنوماتیکی برقی در نقشه‌های استاندارد بیان ‌شده است و برای طراحی سیستم اتوماسیون باید از اتصالات طبق ورودی‌ها و خروجی‌های شیر مطابق با نقشه دستگاه استفاده کنید.

به ‌عنوان مثال یک شیر برقی پنوماتیک 5/2 دارای ۳ پورت ورودی، ۲ پورت خروجی و ۲ حالت کاری متفاوت است. به ‌این ‌ترتیب دو پورت در سمت ورودی محل نصب اگزوزها برای خروج هوا در هر یک از حالت‌های کار شیر برقی هستند. پورت‌های دیگر به اتصالات استاندارد برای اتصال شیلنگ پنوماتیک مجهز می‌شوند. توصیه می‌کنیم که از نوار تفلون برای نصب اتصالات در پورت‌های شیر استفاده کنید.

نصب اتصالات شیر برقی پنوماتیک باید به صورت استاندارد و با تجه به سایز شیر انجام شود.

سیم‌کشی شیر برقی پنوماتیک

هر بوبین شیر پنوماتیک به دو رشته سیم برق مستقل نیاز دارد که در صورت نصب ارت یک رشته سیم دیگر نیز اضافه می‌شود. عموم این شیرها دارای یک بوبین هستند که با دو رشته سیم کابل کشی می‌شوند. اما برخی از شیرها با طراحی دو بوبین کار می‌کنند که در این ‌صورت به حداقل ۴ رشته سیم برای سیم‌بندی هر دو بوبین‌ شیر برقی نیاز دارید.

در بوبین‌های ۲۲۰ ولت AC توالی اتصال سیم‌کشی شیر برقی پنوماتیک اهمیتی ندارد. اما در اتصال بوبین‌های جریان DC لازم است تا توالی اتصال سیم‌های مثبت و منفی را رعایت کنید.

اگر بوبین سیم‌کشی داخلی دارد و یک جفت رشته سیم از آن خارج شده ‌است، از همان جفت رشته سیم برای اتصال الکتریکی استفاده می‌کنند. اما عموم بوبین‌ها بدون هیچ کابلی ساخته شده‌اند. در این ‌صورت باید قاب پلاستیکی بوبین را برداشته و به بخش ترمینال‌های آن دسترسی پیدا کنید. بخش اتصال الکتریکی به شکل ۳ شاخه با بوبین شیر (مانند تصویر زیر) در ارتباط است که دو اتصال برای فاز و نول و یا مثبت و منفی ۲۴ ولت و یک ترمینال برای اتصال زمین است. بوبین پس ‌از اتصال الکتریکی در داخل زبانه انتهایی بدنه شیر برقی پنوماتیک نصب می‌شود. از یک مهره معمولاً پلاستیکی و یا فلزی برای محکم شدن اتصال بوبین به بدنه شیر استفاده می‌کنند.

برای سیم کشی 2 عدد سیم فاز و نول و 1 عدد سیم اتصال به زمین وجود دارد که باید به طور صحیح به بوبین شیر متصل گردد.

توصیه‌هایی برای نصب شیر برقی پنوماتیک

  • قبل ‌از نصب حتماً سطح شیلنگ پنوماتیک را بررسی کرده و مطمئن شوید که هیچ سوراخ و یا پارگی ندارد.
  • شیلنگ های پنوماتیک نیازی به شستشو ندارند.
  • شیلنگ‌های پنوماتیک در رول‌های 100 متری فروخته می‌شوند و برای نصب شیر برقی پنوماتیک باید در قطعات مناسب برش بخورند. دقت کنید که برش شیلنگ‌ها کاملاً صاف، تمیز و بدون زدگی باشد. از برش‌های منحنی برای قطع شیلنگ استفاده نکنید.
  • حتماً مهره انتهایی بوبین شیر برقی را پس‌ از اتمام سیم‌کشی متصل کنید. در غیر این صورت و با شل شدن بوبین خطر جریان کشی و سوختن آن وجود دارد.
  • اگر چه شیر برقی‌ها بدون اگزوز کار می‌کنند؛ اما برای حذف صداهای مزاحم حین کار آنها در محل تخلیه هوای شیر اگزوز نصب کنید.
  • از اتصال برق با ولتاژ برخلاف بوبین شیر برقی مثلاً اتصال برق ۲۲۰ ولت به بوبین ۲۴ ولت و یا برعکس جداً خودداری کنید.

با رعایت تمامی این نکات از نصب شیر برقی پنوماتیک در هر فرم و حالت و برای هر نوع سیستم اتوماسیون اطمینان دارید و می‌توانید تعداد زیادی از آنها را در هر مجموعه بزرگ صنعتی راه‌اندازی کنید.

  • برای نصب شیر برقی پنوماتیکی 1/4 اینچ، شلنگ پنوماتیک مورد نیاز چه سایزی باید باشد؟

    برای نصب شیر 1/4 اینچ شما باید شلنگ پنوماتیک سایز 6 یا 8 را خریداری کنید و با استفاده از فیتینگ 1/4 اینچ به 6 یا 8 به پورت‌های شیر متصل کنید.

  • آیا بر روی بلوک زیرشیری مخصوص شیر 5/2 می‌توان شیر 3/2 را نصب کرد؟

    بله. با استفاده از یک کورکُن می‌توان زیرشیری شیر 5/2 را به زیرشیری شیر 3/2 تبدیل کرد.

    مرتب‌سازی مقالات:

  • پیش‌فرض
  • جدید‌ترین
  • پربازدیدترین
  • بیشترین امتیاز

    جدید‌ترین مقالات:

دیدگاه خود را در مورد این مطلب بنویسید: